Vesæligari støðan, hvassari orðini
- V. Poulsen
Tekstlýsingar

Det bekendtgøres herved, at der er udskrevet valg til Folketinget til afholdelse i hele riget onsdag den 5. juni 2019.

Kandidatanmeldelser skal indleveres til formanden for valgbestyrelsen for Færøernes folketingsvalgkreds senest lørdag den 25. maj 2019 kl. 18.00 (11 dage før valget).

Afstemningen på valgdagen begynder kl. 09.00 og fortsætter til kl. 20.00 og så længe der endnu derefter indfinder sig vælgere for at stemme. Afstemningen sluttes, når ingen vælger tilkendegiver at ville stemme, uanset at der gives opfordring hertil.

Brevstemmeafgivning

For vælgere, der er opført på valglisten i en kommune på Færøerne (færøske vælgere)

Vælgere, der opholder sig på Færøerne, og som er forhindret i at møde frem til afstemning på valgdagen, kan brevstemme på ethvert folkeregister. Søfolk og fiskere kan endvidere brevstemme hos Landfogeden eller hos en sysselmand eller mønstringsbestyrer.

Vælgere, der er indlagt på sygehus eller andre helbredelses- og plejeinstitutioner eller er under lægebehandling i hjemmet, kan brevstemme på sygehuset eller institutionen eller i hjemmet. Brevstemmen afgives til 2 brevstemmemodtagere, udpeget af valgstyrerne.

Brevstemmeafgivning kan finde sted tre uger før valgdagen, dog kan søfolk og fiskere brevstemme de sidste tre måneder før valgdagen*). Der kan senest afgives brevstemme mandag den 3. juni 2019 (næstsidste søgnedag før valgdagen). Brevstemmen må dog for at komme i betragtning afgives i så god tid, at den kan være fremme hos valgstyrerne, inden afstemningen begynder kl. 09.00 på valgdagen, hvilket især får betydning, hvis brevstemmen skal sendes til en anden kommune.

For vælgere, der er opført på valglisten i en kommune i Danmark eller i Grønland (danske og grønlandske vælgere)

Danske og grønlandske vælgere, der opholder sig på Færøerne, kan brevstemme på de færøske folkeregistre eller hos landfogeden, sysselmændene samt hos Rigsombudsmanden på Færøerne.

Brevstemmeafgivning kan finde sted straks.

Der gælder ingen regler om sidste frist for brevstemmeafgivning for danske henholdsvis grønlandske vælgere på Færøerne. Brevstemmen for både danske og grønlandske vælgere på Færøerne skal dog for at komme i betragtning afgives i så god tid, at den kan være fremme hos valgstyrerne, inden afstemningen begynder kl. 09.00 på valgdagen i Danmark og Grønland.

Rigsombudsmanden på Færøerne 7. maj 2019
Lene Moyell Johansen

*Tekst ændret den 8. maj 2019

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo