Trúgv teimum sum siga seg leita eftir sannleikanum. Ivast í teimum sum siga seg hava funnið hann
- André Gide, franskur rithøvundur
Lesarin skrivar

Tórshavns byråd hævder at der er brug for en gigantisk udvidelse af industriområdet ved Sund, da det har adgang til havet, og er derfor gået i gang med planere det smukke naturområde med materiale fra udgravningen af Eysturoyartunnilin.

Den planlagte udvidelse vil medføre store naturødelæggelser af en af de sidste uberørte kyststrækninger i Kaldbaksfjorden. Den vil ødelægge den næststørste yngleplads for edderfugle på Færøerne, begrave et rigt fiske- og muslingemiljø i Kladbaksfjorden og forgrimme indkørslen til Tórshavn. Derudover vil ca. 150 tunge, langsomme lastbiler om dagen benytte den travleste landsvej i landet til gene for trafikken i alle hverdage + lørdage i 2,5 år. De skal efter planen køre i tidsrummet 06.00-23.00 (700 arbejdsdage, 10 m3 sten pr. lastbil, 500.000 m3 i alt, skal køre tomme tilbage). Faren for trafikuheld er overhængende i denne periode grundet hasarderede overhalinger og glatte veje forårsaget af tabte materialer.

Áhugabólkurin fyri Kaldbak, Kaldbaksbotnur og Sund har informeret byrådet om, at erfaringen med det oprindelige industriområde ved Sund fra de sidste 30 år har vist, at der ikke er efterspørgsel på industriområder ved Sund.

Området stod tomt de første 20 år efter opførslen grundet dårlige landingsforhold, hvorefter stadig løsere zone-klassificeringer måtte vedtages for at tillade de nuværende, forurenende virksomheder at etablere sig der. En asfaltfabrik, som var blevet pillet ned i Danmark, da det svinede for meget, blev sat op for 10 år siden. Siden fik Articon lov til at opbevare deres støvende materialer på området.

Fælles for disse industrier er, at de kunne have været placeret hvor som helst, da de ikke har brug for adgang til havet.

Ansøgning om at opdrætte laks på land ved Sund
Byrådet i Tórshavn har valgt at overhøre lokalbefolkningens erfaringer med området ved Sund, og begrunder deres antagelse om den store efterspørgsel efter mere industriområde ved Sund med en konkret ansøgning om at benytte stedet til at oprætte laks på land.

Vi fra áhugabólkurin fyri Kaldbak, Kaldbaksbotnur og Sund har søgt om aktindsigt i denne ansøgning, og resultatet er overraskende.

Ansøgningen viser sig at være fra en privatperson, ikke en virksomhed, og har følgende egenskaber:

• fylder ca. en halv A4 side og indeholder ingen detaljerede oplysninger om det foreslåede opdrætsanlæg

• oplyser ikke om mulig financiering af anlægget

• beskæftiger sig ikke med udfordringerne fra de forurenede naboer

• indeholder faktuelle fejl om strømforholdene i Kaldbaksfjorden

• tager ikke stilling til, om det er sandsynligt at få en opdrætstilladelse

Jeg vil gerne kommentere hver af disse svagheder ved denne ansøgning

• Ansøgningen er så kort og så overfladisk, at den er svær at tage alvorligt ift. et projekt, hvis anlægsomkostninger er i 100 millioner kr. klassen. Ingen detaljer, ud over det anslåede areal, er beskrevet i ansøgningen. Ansøgningen blev sendt ind den 7/3-17, og lover at et bedre beskrevet pilot-projekt vil blive indleveret 3 måneder senere. Denne selvbestaltede deadline er nu overskredet med mere end en måned, og ingen har set noget til pilotprojektet.

• Hvis projektet havde financiering, var det en af de første ting, som ville have været nævnt i ansøgningen. Man må derfor antage, at der ikke foreligger nogen kapital på nuværende tidspunkt.

• De nærmeste naboer til det foreslåede opdrætsanlæg er som tidligere nævnt en forurenende asfaltfabrik og en lagerplads for en cement-virksomhed. Derudover er SEV’s tung-olie fyrede kraftværk og Tórshavns forbrændingsanstalt også beliggende tæt på Sund.

Ideen med at opdrætte laks på land er at man bedre kan kontrollere miljøet for at undgå sygdomme og skadedyr, og derved nedsætte behovet for medicin og pesticider, samt at udledningen af næringsstoffer kan kontrolleres. Dvs. at man får et mere miljørigtigt og rent produkt, men til en fremstillingspris, som ligger ca. 30% over fremstillingsprisen pr. kilo til havs.

Hvordan anlægget vil forhindre at forureningen fra naboerne påvirker produktionen bliver ikke nævnt, der vil være problemer med indtaget af både havvand og ferskvand.

Selv hvis det antages at disse problemer kan løses, er det ikke svært at forestille sig en udenlandsk indkøbers reaktion, når de ser anlæggets omgivelser, da produktet skal sælges på sin renhed og bæredygtighed.

• Ansøgningen hævder at placeringen ved Sund er fordelagtig, da der er let adgang til streymasjógv, som kan føre spildevandet fra opdrætsanlægget væk. Dette er ikke korrekt, der er ikke streymasjogv i Kaldbaksfjorden. Den streymasjógv, som er nærmest på Sund, findes i Nólsoyarfirði, som er flere kilometer væk.

• Ansøgningen tager ikke stilling til om det er muligt at få en oprætstilladelse ved Sund. Opdrætstilladelserne uddeles af Landsstýrið, ikke Tórshavns byråd, og erfaringer viser, at det er svært at få en sådan tilladelse. Et eksempel på dette er det opdrætsanlæg til ørreder, som Poul Hansen ville opføre i Norðadal, men som blev stoppet, da spildevandet skulle ledes ud nær et eksisterende opdrætsområde. Her var der endda tale om en anden organisme, noget som generelt nedsætter smitte- og parasitfaren. I tilfældet ved Sund skal spildesvandet udledes direkte ind i Bakkafrosts opdrætsområde i Kaldbaksfjorden, og det er svært at forestille sig, at det ikke skulle være problematisk at få en opdrætstilladelse.

Alt i alt kan man konkludere, at ansøgningen i bedste tilfælde er en hensigtserklæring om, at man vil undersøge mulighederne for at oprætte laks ved Sund. Áhugabólkurin fyri Kaldbak, Kaldbaksbotnur og Sund har oplyst Tórshavns byråd om dette på vores møde den 6 juni 2017, og at vi anser realiseringen af opdrætsanlægget for at være mindre sandsynlig end opførslen af en lufthavn midt i Tangafirði.

Det er derfor intellektuelt uærligt af flertallet i byrådet at benytte denne ansøgning som et bevis på den store, håndgribelige efterspørgsel efter et større industriområde ved Sund. Denne ansøgning er ikke et figenblad, som flertallet i byrådet kan gemme sig bag.

Det skal understreges at denne ansøgning er den eneste forespørgsel, som byrådet har modtaget i det halve år, det har været offentligt kendt at området skulle opføres. Áhugabólkurin fyri Kaldbak, Kaldbaksbotnur og Sund ser denne mangel på interesse som en underbyggelse af de sidste 30 års erfaring med industriområder ved Sund: Der er intet behov for en udvidelse af området!

Vi frygter af erfaring hvad kommunen vil benytte det planlagte industriområde til efter opførslen, når det tydeligt viser sig at der ikke er nogen efterspørgsel.

Janus Vang, limur í áhugabólkinum fyri Kaldbak, Kaldbaksbotnur og Sund

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo