Borgarlig og sosialistar eru sum kona og maður. Skilja ikki altíð hvønn annan, men fáa allíkavæl húsarhaldið at hanga saman
- Ókendur
Lesarin skrivar

Ved bygden Sandur på Sandoy findes et fredet strandområde med Færøernes eneste klit. Bag stranden er brakvandsøen Sandsvatn som har sin helt egen bestand af havørred.

Området rundt bygden har en sandholdig muld og regnes for at være noget af den bedste bonitet på Færøerne.

1/3 af Færøernes mest sjældne planter vokser i området, og nogle planter findes kun i dette område bl.a. den kødædende tangplante - blæreroden (Utricularia vulgaris).

Også findes kun i denne indsø den meget sjældne kransnåletang (Tolypella nidifica).

I selve det fredede klitområde findes 54 sjældne planter og et utal af insekter.

Men området er ikke minutiøst undersøgt og der findes ikke en komplet oversigt for det biologiske mangfold - hverken for indsøen, klitområdet og fjorden.

(Hetta lesarabrævið er á donskum, tí tað er sent til norðurlendskar miðlar)

Dette helt unike naturområde skal nu destrueres af det norske multinationale opdretselskab Marine Harvest, som i løbet af en måned eller to begynder udsæt af opdretlaks og med deraf følgende udledning af søppel, foderrester, kobber fra net og store mængder kemikalier.

Lakselusen er så småt ved at blive resistent mod fersk vand, og vil med gydefisk fragtes op i indsøen med deraf katastrofale følgevirkninger på alt liv i søen.

De færøske myndigheder lukker øjne, ører og mund, og siger ingenting.

Ikke engang en miljøkonsekvensvurdering har man interesse i at udføre, selv om det er bevist fuldt ud fra andre opdretområder, at der vil opstå store skader på alt liv i fjorden og her yderligere også i indsøen.

Færøske politikkere er som regnorme - de er bløddyr og uden ryg, og lobbyister og håndlangere i det skjulte nyder godt af opdretindustriens snavsede mønter.

Dybt beklageligt, men politikkerne vasker hænder og vil ikke tage konsekvensen af de love og regler der gælder, men tillader endnu en af vor tids mest destruktive industrier frit løb.

Kári Thomsen

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo