Vit ávirka ikki vindættina, men kunnu ofta seta seglini til rætta kós
- Dolly Parton

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Onnur tíðindi

Berlingske Tidende hevur í dag eina drúgva reportasju við yvirskriftini 'Forsker ser faresignaler i USA's nye flirt med Færøerne'.

Tað skrivar Travel People.

Berlingske Tidende bringer torsdag en stor opsat reportage med rubrikken 'Forsker ser faresignaler i USA's nye flirt med Færøerne', i hvilken Steen Kjærgaard, der er militæranalytiker og leder af Center for Arktiske Sikkerhedsstudier ved Forsvarsakademiet i Danmark, gør gældende, at de amerikanske tilnærmelser til Færøerne 'lægger et betydeligt pres på Danmark og Rigsfællesskabet'.

'Når USA's ambassadør i Danmark, Carla Sands, går i dialog med Færøerne uden om København, er det et faresignal, vi skal være opmærksomme på,' siger Steen Kjærgaard til avisen.

Analytikeren er en af forfatterne bag den omfattende analyse af de nye sikkerhedspolitiske dynamikker i Arktis, som Dansk Institut for Internationale Studier netop har afleveret til Udenrigsministeriet.

'Risikoen er, at vi i Rigsfælleskabet bliver spillet ud mod hinanden. Det tror jeg ikke, at USA har en interesse i at gøre; men USA har i hvert fald en interesse i, at der snart sker noget fra dansk side. Ellers går amerikanerne egne veje! De har nogle helt konkrete udfordringer oppe omkring Færøerne og Grønland, som de skal have gjort noget ved,' fastslår Steen Kjærgaard.

Han pointerer, at det Arktiske område lige nu er arena for stigende militære spændinger mellem ikke mindst Rusland og USA, og at Færøerne er placeret på den strategisk vigtige akse mellem Grønland, Island og Storbritannien, kendt som GIUK-gabet. Det er den flaskehals, som russiske skibe og ubåde skal passere for at få adgang til det øvrige Atlanterhav.

Steen Kjærgaard siger afslutningsvis:

'Såfremt Danmark ikke reagerer på den aktuelle situation, vil USA agere bilateralt med både Færøerne og Grønland for at få deres behov dækket. Den store risiko er således, at Rigsfællesskabet bliver splintret, og det vil ikke være i nogens interesse.'

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo