Um eingin Gud var, so vóru heldur eingir gudsnoktarar
- G. K. Chesterton

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Politikkur

4. august segði danski verjumálaráðharrin, Trine Bramsen, við Landsstýrið, at danir ynskja at seta ein nýggjan radara upp á Sornfelli.

Ynskið er ikki viðgjørt í Føroyum, men um tað verður eftirlíkað, kundi danska verjan kanska gjørt eina aðra íløgu í Føroyum í sama viðfangi:

Á Bøllureyni, har vindmyllur skulu setast upp, stendur ein antenna hjá donsku verjuni. Hendan antennan, sum hon stendur nú, forðar helst fyri, at vindorkan á Bøllureyni kann nýtast til fulnar. Um hon verður flutt upp á Sornfelli, verður virksemið hjá verjuni savnað á sama stað - og Føroyar kunnu fáa meiri grøna orku.

Tí hevur Sjúrður Skaale sett donsku stjórnini spurning um málið í dag.

Spurningurin er niðanfyri:

Spørgsmål:
Hvad er ministerens holdning til, at forsvarets radioantenne, der er placeret på Bøllureyn på Færøerne, bliver flyttet til Sornfelli, hvor en ny militær radar efter planen skal opsættes, således at placeringen af den ny vindmøllepark, der skal opsættes på Bøllureyn, ikke behøver tage hensyn til antennen, og således kan opnå optimal udnyttelse af områdets vindforhold?

Bemærkninger:
4. august meddelte ministeren Færørnes Landsstyre, at regeringen ønsker at opsætte en ny militær radar på Sornfelli. Sagen er ikke behandlet politisk på Færøerne, men planen blev positivt modtaget af Færøernes udenrigsminister, da han blev spurgt om den af Færøernes Radio den 5. august.
Forsvaret har en antenne på Bøllureyn, hvis placering risikerer at medføre, at den ny vindmøllepark, der skal opsættes samme sted, ikke kan opsættes på optimal vis. Dette kan således hæmme Færøernes grønne omstilling.

Jeg har tidligere gjort ministeren bekendt med problematikken, og har mødt forståelse. Derfor vil jeg spørge, om det ikke ville være oplagt, at antennen flyttes til Sornfelli, såfremt regeringens planer om store investeringer på det fjeld får støtte på Færøerne og gennemføres. Det vil samle forsvarets virksomhed på et sted, og samtidig give færøske myndigheder og virksomheder frie hænder til at lægge den nye vindmøllepark således, at den kan producere den maksimale mængde grøn energi.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo