Manglandi rótfesti førir ótryggleika við sær og er orsøkin til sálarligar kvalir hjá fleiri og fleiri í dagsins samfelag
- Jacob Vestergaard

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Vágatíðindi

Det Danske Advokatsamfund
Kronprinsessegade 28
1306 København K

Dette er en klage over advokat Páll Nielsen som ikke har fulgt god almindelig advokatskik. Páll Nielsen er ansat i advokatfirma ”Sókn Advokatar” og har i de sidste 30 år været advokat for de ufaglærtes hovedorganisation ”Føroya Arbeidarafelag” (FA).

Klagerne er følgende,

1. Adv. Páll Nielsen har annuleret en generalforsamling af dato 15. dec. 2021 i den lokale fagforening Sørvágs Arbeidarafelag (SA). Sammen med repræsentant for hovedorganisationen Føroya Arbeidarafelag (FA), Amy Jacobsen, annoncerede han en ny generalforsamling til den 5. feb 2022. Begrundelsen var at de havde lavet fejl i indkaldelsen til forsamlingen den 15. dec. 2021. En indkaldelse som de selv havde foretaget. Men de nægtede at sige hvori denne fejl bestod. Der var 21 delegerede til forsamlingen den 15. dec. 2021.

2. Adv. Páll Nielsen har tilsidesat Sørvágs Arbeidarafelag´s love og vedtægter. Til den nye generalforsamlingen den 5. feb. 2022 brugte Páll Nielsen som ordstyrer en lov som vi tillader os at kalde troldloven, (huldulógin), fordi ingen i forbundet har kendskab til denne lov. Ingen bortset fra Páll Nielsen selv og Amy Jacobsen fra FA. Yderligere så blev generalforsamlingen indkaldt iht. § 11 i forbundsloven, som omhandler kontigent for pensionister. Forstå det den som vil.

Stridens kerne
Stridens kerne er følgende. En ufaglært herboende arbejderfamilie er pålagt et årligt tvangstræk til fagforeningen på kr. 36.000,-. Og trækket er ikke fradragsberettiget i skat såsom i det øvrige Europa. Dvs. incl skat skal denne arbejderfamilie betale kr. 50.000,- før de får noget til sig selv. Arbejdsgiver fraregner 4,5 % på alle lønsedlerne før arbejderen får sin løn udbetalt. Og videresender dette til fagforeningen.

Beløbets størrelse for to voksne i arbejderfamilien fremkommer som følgende,

4,5 % af kr. 450.000,- = 20.250,-

4,5 % af kr. 350.000,- = 15.750,-

40% i skat 14.400,-

Ialt kr. 50.400,-

Vi som blev valgt ind i bestyrelsen den 15. dec 2021, mener at de gode tider her på øerne skal give arbejderfamilier muligheden til at betale ned på husets murstene. I dette eksempel skal der arbejdes i snit 2500 timer (timeløn kr. 134,-) på årsbasis. Og det kan ingen holde til i mange år. Men i stedet for tjene op til husets mursten, så går pengene til grådige fagforbundsbosser.

Ad 1. Generalforsamlingen 15. dec. 2021
På denne forsamling i Sørvágs Arbeidarafelag (SA) blev der valgt en ny bestyrelse. Men det ville Føroya Arbeidarafelag ikke godtage. Fordi da overlevering af nøgler mm. skulle foregå den 5. jan. kom den nye bestyrelse til en stengt dør.

Sammen med Páll Nielsen indkaldte den gamle bestyrelse til ny generalforsamling den 5. feb. i år. Begrundelsen skulle så være, at de selv havde lavet fejl i indkaldelsen i dec. måned.

En uafhængigt advokatfirma i Thorshavn har fået forelagt foreningens (SA´s) love samt kopi af indkaldelsen i dec. måned.

De har så lavet en statement som I får i fuld længde, men her et kort resyme ;

Der er ikke nøjagtigt specificeret hvad som eksakt skal have været galt i forbindelse med indkaldelsen til den generalforsamlingen (15. dec. 2021). Jeg har ikke oplysninger, der viser at generalforsamlingen i dec. 2021 ikke skal have været indkaldt iht. forbundets love. Dem som påstår at en generalforsamling er ulovlig, må bevise at det er sådan”.

Dette blev læst op på mødet, men adv. Páll Nielsen gav sig ikke notits af det. Páll Nielsen og Amy Jacobsen var tavse som graven.

Ad 2. Extraordinær generalforsamling 5. feb. 2022
Til mødet den 5. feb. var Páll Nielsen ordstyrer. Mødet vart indkaldt iht. § 11 i loven som omhandler nedsat kontigent for pensionister. Der var ca. 40 delegerede til mødet. Adv. Páll Nielsen havde et kopi af troldloven i hånden.

På mødet blev mødedeltagerne spurgt om hvor mange som havde eksemplar af denne troldloven, men det var der ingen som havde. Loven tilsiger i § 2 at alle medlemmer skal have et eksemplar af loven når du bliver medlem. Men dette er ikke sket i 9 år. Hvad er der med troldloven som ikke tåler dagens lys ?

Páll Nielsen kaldte forbundets legale lov for ”den gamle loven”. På forespørgsel fik vi at vide at troldloven var trådt i kraft i 2013. Men den ”gamle loven”, er skrevet af en af Færøernes mest ansete landsrets advokater, Sigurd Joensen. Iøvrigt Lars Løkke Rasmussens svigerfar. Denne lov tilsiger klare premisser for lovændring.

  • Der skal enten opmøde 50 delegerede til generalforsamlingen.

  • Alternativt så skal lovændringen ud til urafstemning.

    Men begge dele er ikke foregået.

FA repræsentanten Amy Jacobsen sagde at de skulle købe et forbundshus i 1013, og derfor lavede de en ny lov. Men der er ingen restriktioner i loven imod at foretage opkøb. Og hvorfor skulle de sætte ind en helt ny lov, i stedet for at lave ændringer i værende lov ? Dette ligner en skjult dagsorden.

Adv. Páll Nielsen undskyldte sig med at, der er 35 lokalforbund i FA. Derfor kunne han ikke ta hensyn til hvordan selve lovændringen var foregået. Men advokaten har et advokatløfte at leve op til. Advokaten kender velsagtens sit advokat ABC ;

  • Sammen med lovændringen skal advokaten bede om en kopi af forbundets love.

  • Og yderligere skal han have kopi af forbundsjournalen hvori lovændringen er indført.

    Så enkelt er det. Hvorfor har adv. Páll Nielsen ikke gjort dette ?

    Dette er hans advokatforpligtelse. Dette mener vi er kritisabelt. Og hvad er formålet i at holde troldloven hemmelig ? Vi mistænker den for at være overstyrende og manipulerende for at holde nede al kritik imod hovedbestyrelsen. Dette fordi at, alle som de sidste 30 år har ytret sig, er enten tiet ihjel eller smadret ihjel. Vi ser dette som et angreb på vores ytringsfrihed. Og vi ser det som et angreb på vores retssamfund. Derfor ønsker vi at klageinstansen ”Det Danske Advokatsamfund” tar op denne klagen og gør en udredning af hele denne sag iht. god advokatpraksis.

Sørvåg, Færøerne den 27. feb. 2022

Rune Nolsøe

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo