Hold og lyndi hava ikki altíð sama lit
- V. Poulsen

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Merkisdagar

Magni Arge, Argir, Færøerne, fylder 60 år søndag 15. december.

Fødselaren er født og opvokset i Thorshavn og kom efter endt skolegang til Aarhus, hvor han læste både statskundskab, nordisk litteratur og journalistik.

Som søn af direktøren for Færøernes Radio, Niels Juel Arge, og med en særlig interesse for fodbold havde han fra drengeårene flittigt trænet som freelance-sportsreferent på radioen, og hans umiddelbare drøm var at gå medievejen.

Men i stedet blev det turisme og luftfart, der i første omgang kom til at forme hans livsbane.

Efter i nogen tid at have været medlem af bestyrelsen i Færøernes Turistråd, bl.a. som formand, udnævntes han i 1995 til administrerende direktør for det i 1987 stiftede luftfartsselskab, Atlantic Airways, der på grund af konkurrencen fra Maersk Air havde svært ved at få tilstrækkeligt med luft under vingerne.

Men da det A. P. Møller-ejede selskab lørdag 30. oktober 2004 trak sig fra beflyvningen af Færøerne og overlod trafikken til færingerne alene, kom der ikke blot flere passagerer, men monopolstillingen gav også plads til såvel udvidelser af rutenettet som af flyflåden, der ændredes til Airbus-fly i stedet for diverse mindre flytyper.

Udviklingen gik strygende, og Magni var helt klart katalysatoren for flere nyskabelser, som gjorde Atlantic Airways til et respekteret og anerkendt luftfartsselskab. Imidlertid revnede ballonen, da Magni og selskabets ny bestyrelsesformand, storkøbmanden Niels Mortensen, i 2013 kom på kant med hverandre.

Mortensen mente, at Magni kørte for meget sololøb og syntes i øvrigt, at han rent fornuftsmæssigt burde udskiftes efter så mange som 18 år i chefstolen. Desuden var der mange på Færøerne, der mente, at Magni drev selskabet, som var det hans private ejendom.   

Resultatet blev, at Magni måtte forlade sin post, hvorefter den detroniserede luftfartsmand  satsede på en politisk karriere og hoppede i 2015 ind i Folketinget som suppleant for partikammeraten Høgni Hoydal, der var valgt på den republikanske Tjóðveldi-liste til både Lagtinget på Færøerne og Folketinget i Danmark.

Men ifølge reglerne hos Tjóðveldi kunne Høgni ikke sidde i begge parlamenter samtidigt, og på den måde kom Magnis navn i spil. 

Magni sad desuden i diverse bestyrelser, bl.a. i Færøernes Arbejdsgiverforening samt i Faroe Oil Industries Ltd.

I den senere tid har Magni Arge arbejdet i virksomheden Ocean Rain Forest, der som led i den nye klimakultur avler tang til både fødevarer, dyrefoder og kosmetik. Firmaet ejes af en fætter til fødselaren.

Preben Jack Petersen

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo