Politikkur í dag er ein kapping um, hvør kann vísa mest sosiala umsorgan - fyri skattapengarnar hjá øðrum
- George F. Will

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Lesarin skrivar

Áhugafelagið við Kaldbaksfjørð afleverede den 9. august 2021 en underskriftsindsamling mod asfaltproduktion ved Sund, dvs. både modstand mod planerne om et nyt asfaltværk og en opfordring til ikke at forny det gamle asfaltværks lejekontrakt, da disse er meget problematiske for bygdens velfærd og udvikling.

Dengang (og tidligere) udtrykte Heðin Mortensen et ønske om at udforme en helhedsløsning for området ved Sund, hvor kommunen, industrien og de lokale beboere skulle være involveret, en løsning Áhugafelagið við Kaldbaksfjørð støtter fuldt ud.

Siden har hverken áhugafelagið eller Kaldbaksnevndin hørt fra kommunen, indtil vi d. 14 februar af uformelle kanaler fik nys om, at Havnanevndin ville forlænge det eksisterende asfaltværks lejemål med 25 år. Áhugafelagið kontaktede derfor den 15. februar pr. e-mail Heðin Mortensen, Annfinn Brekkstein og Kári Johansen, men hørte aldrig noget tilbage.

Torsdag d. 17. februar modtog Kaldbaksnevndin en hørings-email om et ikke nærmere beskrevet "mál", hvor det ikke kunne ses, at emnet var asfaltværket, før man er inde i selve den vedhæftede pdf. Høringsfristen var på kun 4 dage, inklusiv en weekend.

Tilsyneladende havde kommunen håbet at Kaldbaksnevndin ikke ville reagere i tide, så sagen kunne færdigbehandles uden modstand, og måske endda uden om byrådet.

I høringsmailen er det beskrevet at Havnanevndin tog beslutningen allerede i januar med et 3-2 flertal, men ingen informationer blev sendt til de påvirkede borgere, så de kunne arbejde med emnet i tide. Dette på trods af at kommunen ved, at der er indleveret en protest-underskriftsindsamling om emnet fra de påvirkede borgere.

Høringsfristen blev efter protester forlænget med 2 dage, hvilket stadig er fuldkomment utilstrækkeligt for emnet (6 dage, inklusiv en weekend). Emnet er kompliceret og kontroversielt, og Kaldbaksnevndin skal indhente tekniske oplysninger samt rapportere til et lokalsamfund. Dette er ikke muligt med den korte frist, og det virker mærkværdigt at kommunen har så travlt med at behandle et lejemål, som ikke udløber før om 2 år. Det er nærliggende at konkludere, at den nuværende havneadministration er motiveret af at få presset afgørelsen igennem inden sin afgang den 1. marts.

En indledende gennemlæsning af høringsmailen (vedhæftet) afslører, at Havnanevndin, ligesom det var tilfældet med planen om det nye asfaltværk, simpelt hen ikke besidder den nødvendige tekniske viden om emnet, og derfor ukritisk godtager forslagsstillernes argumenter. Eksempler på dette er, at værket primært skal benytte færøsk materiale. Hvorfor placeres det i så fald ikke hvor materialet kommer fra (stenbrud)? Og hvis udslippet virkeligt er så meget renere end husstands-udslip, hvorfor ikke placere værket midt i Tórshavn, hvor det vil være tættere på forbrugerne?

Derfor er der også god grund til at betvivle kommunens evne til at kontrollere og føre tilsyn med de nye miljøkrav.

Derudover mangler noget så grundlæggende som en grundig miljø-impact rapport, som tager højde for asfaltværkets placering i et lukket fjord-miljø, med mindre end 50 m. afstand til civilbebyggelse, og i nærheden af Tórshavns vandforsyning.

Áhugafelagið er rystet over kommunens forvaltningspraksis over for sine høringsparter, og vi vil derfor indsende en klage til ombudsmanden. Offentlig administration kan og må ikke være baseret på et “Går den, så går den”-princip.

Áhugafelagið við Kaldbaksfjørð
Janus Vang, formaður
Jákup Bærentsen
Snorri á Bøgarði
Unn Augustdóttir Krákustein
Jákup Petersen
Edith Vang

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo