Blæur og politikarar eiga at verða skift javnan - og av somu orsøk
- Joseph Sobran

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Politikkur

Tala hjá Sjúrði Skaale á fólkatingi í dag:

Jeg vil afslutte debatten med en lille sag, der tilmed er så ukendt, at ingen af dem, der sidder i salen, kender til den. Mange vil også mene at den er for lille til at blive taget op i dette fine forum, men det synes jeg ikke.

Før jeg indtog talerstolen lagde jeg nogle billeder op på min facebook og instagram så man kan se hvad det er, jeg taler om: Nemlig en dansk mur, der står midt i Tórshavn.

Indenfor muren holder rigsombudsmanden til. Der står det, vi kalder amtmandsborgen. Da den blev opført på en høj bakke midt i Tórshavn i 1881, var den et slot i forhold til byens andre bygninger.

Få år senere lod man bygge en mur mellem den store have der er rundt om borgen og byens hovedgade.

Det er ikke nogen kinesisk mur eller Berlinmur eller Palæstina-mur eller Trump-mur eller betalingsmur, men som alle disse mure er det en politisk mur.

Den er op til tre en halv meter høj. Derfor bliver menigmand ikke bare forment adgang til rigsombuddets oase på byens fineste adresse – han kan ikke en gang se ind i den.

Symbolikken er tyk og næsten primitiv i sin klarhed. Om det er med vilje eller ej, så kommunikerer den magtens arrogance. De danske embedsmænd var i borgen indenfor muren; de lokale borgere var udenfor. Muren symboliserede en magt, der herskede over det færøske folk, men samtidigt var adskilt fra folket.

Sådan har det slet ikke altid været op gennem tiderne. Mange af amtmændene var meget engagerede i det færøske samfund.

Men muren udtrykte noget andet, og gør det stadigvæk.

Når turister spørger hvorfor en central strækning af Tórshavns hovedgade er mørk, indeklemt, kedelig, trist, død, så må man svare, at bagved den mørke mur var det, at Danmarks repræsentant på Færøerne forskansede sig.

Byrådet i Tórshavn ønsker nu muren taget ned.

Og grunden til at jeg tager det op i dag er, at det er statsministeriets Geschäft. Man skal ikke feje det af bordet og sige, at det er en sag for fx bygningsstyrelsen eller andre.

Muren er en politisk sag. Man bør tage godt imod byrådets politiske ønske om at få den helt eller delvis fjernet. Det vil være en god og klog og populær politisk beslutning med en klar symbolik og et klart budskab.

Hvis man siger nej vil også det være en politisk beslutning med klar symbolik og klart budskab.

Det budskab kan ingen ønske at sende i 2021, for det genspejler slet ikke virkeligheden. 

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo