Endamálið við allari almannahjálp átti at verið, mest møguligt, at gjørt hjálpina óneyðuga
- Ronald Reagan

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Onnur tíðindi

Ærede gæster, politikere, embedsfolk og medhjælpere i Nordisk Råd, tak at I giver mig mulighed for, som rådsformand i Vestnordisk Råd, at deltage i Nordisk Råds Session 2023. Jeg føler mig beæret over at kunne bringe en varm hilsen på vegne af parlamentarikere i disse tre lande i det kolde nord. Parlamentarikere fra verdens største ø, Grønland, sagaernes og vulkanernes storslåede land Island og mit eget smukke moderland Færøerne. Tre lande, som ikke kun kender til Arktis fra medieomtale, men hvis eksistens gennem århundreder har været og stadigvæk er betinget af den rigdom, som dette spisekammer år efter år efter år bringer til os.

Historien bekræfter, at det var en fremsynet beslutning, som disse tre landes politikere tog tilbage i 1985, da de fandt sammen i fællesskabet, som i dag kaldes Vestnordisk Råd. Som aldrig før bliver vi i dag mindet om nødvendigheden af fællesskabet og dialogen, om værdien i at arbejde- og stå sammen. Det gør vi som små nationer i Nordatlanten, vi finder sammen for at knytte bånd, for at tale om fælles udfordringer, for at finde fælles løsninger og ikke mindst, i disse dage, for at være på vagt og værne om de værdier, som vi er så dybt afhængige af. Bevarelsen af disse grundlæggende værdier kommer ikke af sig selv.

Arktis og Nordatlantens rigdom er selve livsgrundlaget for det folk, som skaberen har givet den forret at bo i disse tre vidunderlige Vestnordiske lande. Måtte vi alle i fællesskab, Nordisk Råd, Vestnordisk Råd og alle nationer, som har valgt demokratiet som deres politiske fundament, stå vagt om disse følsomme og rige naturområder, som ikke blot er truet af miljøændringer, men desværre også af menneskers følelseskolde magtbegær. Måtte vi formå at værne om dem, bevare dem og videregive dem til vores efterkommere i en lige så storslået udgave, som de var i, da vi modtog dem fra vores forfædre.

Til sidst må jeg indrømme, at det var med sorg jeg hørte formanden for Naalakkersuisut, Mute B. Egede, udtrykke landets skuffelse over den ulige behandling de oplever i det nordiske fællesskab. Det andet af de mindre vestnordiske lande, Færøerne, genkender frustrationen, især fra deres resultatløse forsøg på at opnå ligeværdigt medlemskab af rådet. Tiden er kommet til at værdsætte disse to landes ønsker! Tiden er kommet til at turde og ville lukke døren op på ”vidt gab”.

Tak alle sammen.

Jenis av Rana

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo