Høvdu forfedrarnir ikki verið skjótir á sjóvarfallinum eftir løtuvinningi, hevði mangan verið svangligt í Føroyum
- Juul Jacobsen

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Politikkur

Javnaðarflokkurin á fólkatingi: Nýggja uttanríkis- og trygdarpolitiska strategiin hjá Danmark ger ikki mun á, um føroyskar ella danskar fyritøkur hava handilsligt samband við Kina. Tað sigur Lars Løkke Rasmussen, danskur uttanríkismálaráðharri, í svari til Sjúrð Skaale.

Í svari til fólkatingsmannin upplýsir Lars Løkke Rasmussen, at tað ikki er orsøk at halda, at tað kunnu standast størri trygdarpolitiskar avbjóðingar av handilsligum samstarvi millum Føroyar og Kina enn millum Danmark og Kina.

Nýggja strategiin hjá Danmark kann annars geva ta fatan, at danir halda tað vera vandamiklari hjá ávikavist føroyskum og grønlendskum fyritøkum at hava samband við Kina, enn tað er hjá donskum fyritøkum. Seinastu árini hava vit eisini sæð, at eitt nú USA hevur lagt seg í, tá stórar fyritøkur í vestanlondum hava havt handilslig bond við fyritøkur, sum standa kinesiska statinum nær. Eitt dømi um hetta, var tá Huawei skuldi veita føroyingum 5G, men Føroya Tele at enda valdi Ericsson í staðin.

Sjúrður Skaale, fólkatingsmaður fyri Javnaðarflokkin, sigur, at tann avgerðin helst hevur verið væl móttikin:

- Tá vit valdu Huawei frá sum veitara í sambandi við útbyggingina av 5G-netinum, so tóku vit ein stóran kostnað á okkum. Men vit gjørdu tað, tí tað var rætt, og tí tað eisini var tað, sum flestu sameindu okkara gjørdu.

Í svarinum sigur Lars Løkke at enda, at føroyskar og grønlendskar fyritøkur ikki skulu hava verri marknaðaratgongd og –treytir enn danskar fyritøkur.

Spurningarnir og svarini eru hesi:

Spørgsmål nr. S 705
Vil ministeren redegøre for tankerne i regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, hvor det kan synes, som om der lægges op til forskellig tilgang til samarbejdet med Kina, alt efter om det drejer sig om Arktis (Grønland og Færøerne) eller EU (Danmark)?

Svar:
Med den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi udstikker regeringen de overordnede pejlemærker for, hvordan vi bedst varetager vores interesser og værdier i mødet med verden, som den er i dag. Det gælder også i forholdet til Kina. Grønland og Færøerne har været inddraget i udarbejdelsen af strategien.

Det fremgår af strategien, at i erkendelse af, at vi længe har været for naive, har Danmark, EU og vores allierede væsentligt skærpet tilgangen til Kina over de seneste år. Det har været en naturlig og rigtig reaktion på Kinas adfærd. Samtidig er Kina en uomgængelig global politisk og økonomisk faktor og desuden verdens største udleder af drivhusgasser. Det er vi nødt til at forholde os til. Vi skal derfor håndtere udfordringerne, men også samarbejde, hvor det er i vores interesse. Danmarks Kina-politik skal forsat være engageret, klarsynet og realistisk, forankret i en fælles strategisk tilgang i EU og i tæt dialog med USA og allierede i NATO.

Specifikt om Arktis fremgår det, at regeringen i tæt samarbejde med regeringerne i Grønland og Færøerne - og med vores internationale samarbejdspartnere - fortsat vil arbejde for lavspænding og videre udvikling og beskyttelse af den Arktiske region. Det gælder også i forholdet til samarbejdet med Kina.

Lige markedsadgang og handelsvilkår i Kina for danske og europæiske virksomheder omtales i strategien i forbindelse med EU’s handels- og industripolitik, som de to rigsdele ikke er forpligtet af. Men virksomheder i Grønland og Færøerne skal naturligvis på samme måde sikres lige markedsadgang og handelsvilkår i Kina. Det vil regeringen fortsat samarbejde med Grønland og Færøerne om.

Spørgsmål nr. S 704
Er det ministerens holdning, at eventuelle samarbejder mellem hhv. Færøerne eller Grønland og Kina udgør en større sikkerhedsmæssig trussel end eventuelle samarbejder mellem Danmark og Kina?

Svar:

Der henvises til svar på spørgsmål nr. S 705.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo