Tað eru trý sløg av fólkum. Tey sum fáa tingini at henda, tey sum hyggja at ímeðan hini fáa tingini at henda, og so tey sum undrast yvir hvat ólukkan tað var sum hendi
- Fred Clauser, neyðlendi í Eiðisflógva í 1969

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Vágatíðindi

Í ár eru 25 ár síðani flogvanlukkuna í Selvík í Sørvági, har níggju fólk lótu lív.

Minnisvarði verður reistur og verður hann avdúkaður tann 3. august.

Forsvarskommandoen hevur sent soljóðandi skriv:

Den 3. august 1996 styrtede et Gulfstreamfly ned under indflyvning til Vagar under vanskelige vejrforhold. I alt omkom alle ni personer om bord på flyet, herunder forsvarschef admiral Garde, hans hustru, deres følge og flybesætningen. Hændelsen er den største enkeltstående flyulykke i Forsvarets historie og de omkomne var personel fra alle tre værn.

I forbindelse med 25-årsdagen for ulykken har Forsvaret bedt en færøsk kunstner udfærdige et mindesmærke, der vil blive placeret i Sørvågsfjorden overfor ulykkesstedet.

Forsvarschef Flemming Lentfer har godkendt udformning og placering af mindesmærket og forklarer baggrunden for markeringen:

”Det er vigtigt at mindes denne tragiske hændelse både for de afdøde, de pårørende og det omgivne samfunds skyld. Ulykken understreger de barske vilkår og voldsomme naturkræfter, som hersker i Nordatlanten og Arktis, og som Forsvarets ansatte og regionens øvrige beboere færdes i og opererer under til dagligt.”

Efter ulykken er sikkerhedsprocedurerne for især landinger i Vágar blevet skærpet, og lufthavnen er siden blevet bedre teknisk rustet med bl.a. vindmålere.

Udspillet til mindesmærket og placering er blevet til i et samarbejde mellem lokale myndigheder, Arktisk Kommando, kommandoens Forbindelseselement på Færøerne og Forsvarsakademiet. Den tiltænkte placering af mindesmærket kan ses nederst.

Hvis COVID-19 forholdene på Færøerne tillader det, forventes mindesmærket at blive afsløret den 3. august.

Ved samme lejlighed udgives en bog om ulykken og dens efterfølgende påvirkning af Forsvarets øverste ledelse. Bogen er skrevet af de to historikere Søren Nørby og Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet.

Um tú veitst okkurt, sum VP ikki veit - skriva so til vp@vp.fo